Depressief, hoe voelt dat?

Depressief, hoe voelt dat?

Een depressie, hoe voelt dat?

 

Uit eigen ervaring kan ik met je delen hoe dit voor mij gevoeld heeft.

 

Verdoofd

 

Er is een verschil tussen een depressie en je een paar dagen somber voelen.
Een depressie duurt helaas wat langer en is heftiger doordat het uitzichtloos kan lijken.
Wanneer je je depressief voelt heb je nergens meer zin in, kan weinig je nog schelen, voel je je verdoofd en alles lijkt stom. Ik voelde het vaak als een donkere wolk die boven mijn hoofd hing waar ik geen invloed op had. Een vreselijk naar gevoel, want je wilt met je hele ziel en zaligheid dit NIET voelen.

 

Gebeurtenissen en dingen die om je heen gebeuren lijken als in een waas voorbij te gaan zonder dat jij eraan mee kan doen. Zeer frustrerend.

 


Zwart gat
Wanneer je depressief bent zie je de wereld en je eigen leven vaak als een grijze vlakke massa. Er zit weinig vooruitgang in en je kunt denken dat dit altijd zo zal blijven. Dat verandering in dit gevoel haast niet mogelijk is. Je weet nog wel dat je je anders gevoeld hebt maar je kunt er niet of moeilijk bij. Je hebt het gevoel dat je vast zit, vast in jezelf en vast in een donkere roes, een zwart gat. Er hangt een dikke donkere wolk boven je hoofd. Het is heel moeilijk om positieve dingen te zien, laat staan er energie van te krijgen. Je voelt je vaak eindeloos moe. Sleept jezelf voort, van dag tot dag.
Gelukkig gaat dit ooit voorbij voor de meesten.
Er komt een tijd dat het beter wordt en je alles weer leuker gaat vinden.

 

 

 6 Tips om beter met je depressie om te kunnen gaan:

 

1  Blijf actief, maak voor jezelf een dag- of weekschema en hou je hier aan. Het klinkt misschien niet leuk maar het kan je ontzettend helpen. Doordat je als het ware verplichtingen houdt voorkom je dat je op de bank blijft liggen en nog verder wegzakt.

 

2       Ga bewegen, ga wandelen of sporten. Alleen of met iemand waar je je prettig bij voelt.
Er is immers bewezen dat bewegen een goede invloed heeft op onze geestelijke gezondheid.
Tijdens mijn afstuderen deed ik hier onderzoek naar en kwam tot de ontdekking dat overgewicht en te weinig bewegen je somber maken. Dit wil je niet wanneer je je al somber voelt.

 

3       Praat met mensen over wat je voelt en hoe je je voelt. Dat is niet altijd makkelijk, dat weet ik.
Maar het helpt je bij het accepteren van je gevoel en anderen krijgen zo een beter beeld van je omdat je aan de buitenkant niet kan zien hoe jij je van binnen voelt. Blijf dingen met anderen delen en sluit je niet op. Hierdoor zorg je ook dat je netwerk blijft bestaan, deze mensen heb je juist heel hard nodig in deze periode.

 

4       Praat met een professional over je problemen. Dit helpt je goede inzichten te krijgen over jezelf en hoe je met je problemen om kan gaan.

 

 Schaam je niet! De laatste jaren stijgt het aantal jongeren met een depressie. Ik hoop dat de taboe omtrent een depressie afneemt en dat mensen zich hier minder voor schamen. Dit kan  het zoveel makkelijker maken voor mensen die zich depressief voelen.

 

6       Probeer je niet te spiegelen aan al die leuke facebook,   instagram en snapchat berichten. Dit zijn momentopnames van mensen waarin ze zichzelf vaak leuk presenteren. Iedereen voelt zich wel eens rot, jij bent niet de enige.

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Tessa Bonhof (woensdag, 12 oktober 2016 13:55)

  Ik weet er nog één:
  Zoek positieve mensen om je heen. Mensen die je energie geven ipv energie kosten.

 • #2

  Anna (woensdag, 12 oktober 2016 14:38)

  Dat is een hele goede aanvulling Tess!
  Dank je wel!
  Het is altijd fijn om positieve mensen om je heen te hebben en zeker een noodzaak wanneer je depressief bent! Zij kunnen je dan net dat duwtje extra geven wat je juist dan heel hard nodig hebt!